Zo had dit meisje al op jonge leeftijd een gewoonte ontwikkeld om het negatieve te zien in plaats van het positieve in het leven.

Haar moeder was ook regelmatig erg kritisch naar andere mensen, die was te dik en die zag er al oud uit.

Kritiek uiten naar anderen was heel normaal in hun gezin, waardoor ze ook snel haar oordeel klaar had en dat ook uitsprak. Het gaf misschien onbewust een soort gevoel van genoegdoening, dat ze beter is dan de ander.

Dit uitte zich hierin, dat ze nooit tevreden was over haarzelf en veel kritiek had. Vond zichzelf altijd te dik, lelijk en dom. Hierdoor ontwikkelde er zich een hele onzekere jongedame die altijd dacht mensen te moeten “pleasen” om zich beter te voelen. Dan vinden ze mij in ieder geval aardig dacht ze. Het tegenstrijdige was dat zij toch kritisch bleef op anderen en zich verhief boven anderen.

Snap jij het nog?

Deze jongedame snapte er niets meer van en werd steeds meer gefrustreerd en verward. Er ontwikkelde zich ook vele angsten in haar leven.

Het “please gedrag” gaf haar regelmatig veel problemen. Zoals bijvoorbeeld dat mensen misbruik van haar maakten en haar manipuleerden. Ze dacht er niet over na dat het nare gevolgen kon hebben, want ik doe toch iets goeds voor die persoon! Het gaf veel stress en onzekerheid. Wat verwachten mensen van mij en wat willen ze van mij? Vinden ze mij nu echt aardig of willen ze mij alleen maar gebruiken?

Dit kun je je blijven afvragen, maar kun je er wat aan doen dan?

Het antwoord is “ja”.

Deze jongedame noem je een relatiezoekende, en ook wel een erkenningzoekende pleaser.

Herken jij dit?

Relatiezoekende pleaser——> “Ik doe dit voor jou, omdat ik wil dat je me aardig vindt.”

Erkenningzoekende pleaser——> “Ik doe dit, omdat ik nodig wil zijn.”

Uitdaging

Stop met naar jezelf te kijken door de ogen van anderen. Je zelfbeeld moet van binnenuit ontstaan en dat kan alleen wanneer je gehoor geeft aan je eigen gevoelens en behoeften. De weg naar heling gaat voor jou langs het station van onvoorwaardelijke acceptatie van jezelf. Dan zullen   de negatieve emoties ook weg ebben En het is belangrijk dat je leert om je eigen mening en behoeften serieus te nemen. Niet wat je doet is belangrijk, maar wie je bent. Voor God ben je goed genoeg. Wanneer je stopt met erkenning zoeken bij anderen en je je eigen kracht serieus gaat nemen, zul je ontdekken dat je jezelf kunt gaan waarderen. Dan ben je niet meer afhankelijk van wat anderen van je vinden en hoe zij jou beoordelen en heb je geen behoefte meer om anderen te bekritiseren.